Monday, January 14, 2013

2013 Concert 後感


小弟在Guitar Concept 學左Finger-style Guitar 半年有多, 第一次有機會上台表演, 雖然其他人睇係學生成果展, 但作為學生的我卻緊張萬分, 一來係第一次上台獨奏吉他, 二來是來自自己比自己的壓力, 近呢兩個月都不停被呢隻歌洗腦, 不停的練習,希望係台上可以有好的表現. 正所謂台上幾秒鐘,台下一世功 :p


第一次Rehearsal 真係緊張死,吉他也抱不牢,Amp 也未用過, 雖然只係在20個人面前表演, 但回想起壓力比上台表演還要大, 可能台上其實望不到台下的關係吧 :P 其實在台後等待的時侯心跳急速, 不過在真正踏出舞台時,其實個人反而十分平靜, 在演奏的過程中還不忙望在台下,好像有一段還合上眼睛起來!(也太誇張了吧XD) 發現一個少少的技巧,就是身體跟著音樂搖擺會令自己更加快進入狀態!!!  總結上都滿意自己的表現, 但其實仲有好多地方可以加強@@ 

感謝Francis 同各位吉他同學對我的幫助及建議!!!希望今年可以學到更多更利害的歌曲!! 下一年可以再表演給大家睇 :) 加油!!!!
大會相片同錄影會後補 :P

Song : Dandelion 
Composer : Masaaki Kishibe (岸部真明)  
Tuning : Open D Major Tuning
Guitar : Taylor 210E




P.S.  新吉他就黎會送黎屋企, 所以想放左依家呢支Taylor, 有無熱愛的吉他同好想收留我呢支吉他 :P 呢支Taylor 買左一年左右每兩個月左右都會換線及上油清潔!! 保養得尚算良好!!!

如果大家有興趣了解更加Fingerstyle 或想學吉他的朋友可以到 Guitar Concept :) 

No comments:

Post a Comment

你的留言,我的動力 :)