Tuesday, February 07, 2012

網上自動轉key 好幫手


當你面對一大堆 bar chord 的時候, 真係會想喊出來!~ 因為這首也太難了吧!~  呢個時候 Capo 會係好多吉他手的好幫手, 因為capo 可以將大多數好聽的旋律,轉做一些簡單的chords , 之後就可以好輕鬆咁彈好聽的音樂!!~ 但一可以大家可能未記得到不同key 入面有什麼chords, 而唔識轉key.  所以我就係網上面找到呢個網站,呢個網站可以好快咁幫你轉key ,只要copy and paste ,即係幫你由好困難ke bar chord 轉去 open chords.


方法:
第1步: http://www.logue.net/xp/
第2步: 首先復制份歌譜入去空格內! ~ 無需分開歌詞, 因為程式會自動歌詞分別出來
第3步: 選擇"output key"
P.S. : Output Key 通常最簡單係C key

第4步: 按"Click Here" 就完成!!!

如果你唔識 chord 的按法,可以將output format 轉為(lyric/chord/picture mode), 之後它就會列出Chord 的按法。

希望大家有了自動轉Key 的利器, 之後會更加對結他有更加多的興趣,唔會因為bar chord 太難而中途放棄。:)

No comments:

Post a Comment

你的留言,我的動力 :)